Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeentelijke lasten volgend jaar omlaag

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 september 2016, 12.53 uur

Amsterdammers zijn vanaf volgend jaar gemiddeld minder kwijt aan gemeentelijke belastingen. De gemeente verlaagt de rioolheffing met 15 procent. Grootgebruikers, zoals hotels, bedrijven en autowasstraten, gaan echter fors meer betalen.

Dat blijkt uit de stadsbegroting voor 2017 die wethouder Udo Kock (Financiën) woensdag heeft gepresenteerd. De rioolheffing voor kleingebruikers wordt verlaagd van 150,90 euro naar 128,40 euro per jaar.

Verder gaat de stad veel geld steken in het onderhoud van de openbare ruimte. Er is 64 miljoen euro beschikbaar voor een opknapbeurt van buurten waar dat het hardst nodig is, zoals buiten de ringweg A10 en in Amsterdam-Noord. Van het bedrag wordt 10 miljoen besteed aan de vorming van een werkbrigade. Die zal worden bemand door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld doordat ze een handicap hebben.

'Het college kiest voor lastenverlichting voor Amsterdammers en voor een inhaalslag in het onderhoud van de openbare ruimte', aldus Kock.

Door de hele stad worden volgend jaar driehonderd watertappunten aangelegd. Iedereen kan daar gratis drinkwater uit tappen. Ook wordt er een miljoen euro uitgetrokken voor het bestrijden van eenzaamheid, door de inzet van vrijwilligers en professionele hulpverleners. In Amsterdam kampen circa 65.000 mensen met ernstige eenzaamheid, blijkt uit de meest recente cijfers uit 2012.