Start van hoofdcontent

Stad

nl

Triathlonteam De Dolfijn terug in eredivisie na winst

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 september 2016, 18.57 uur

Na twee jaar afwezigheid keren de mannen van triathlonvereniging De Dolfijn uit Nieuw-West terug op het hoogste niveau in Nederland. Zaterdagavond wist de ploeg beslag te leggen op de winst in de 1eDivisie Triathlon, waarmee promotie naar de Lotto Eredivisie een feit is.

De afsluitende wedstrijd in de eerste divisie vond plaats in en rond de Bosbaan in het Amsterdamse Bos. Na een derde, vierde en tweemaal een eerste plaats in de vier voorgaande wedstrijden vormden vooral Enschede en Weesp nog een serieuze bedreiging voor het kampioenschap. De triathlon in Amstelveen bestond uit een zogenoemde team relay, waarbij elke ploeg vier atleten opstelt, die om de beurt een mini-triathlon afleggen. In dit geval over 250 meter zwemmen, vijf kilometer fietsen en één kilometer hardlopen.

Het was enige tijd een nek-aan-nek-race, maar halverwege pakte De Dolfijn een beslissende voorsprong. De ploeg finishte uiteindelijk 39 seconden voor een team uit Rotterdam. Enschede werd derde. Daarmee was het kampioenschap en promotie naar de Eredivisie een feit. Het vrouwenteam van De Dolfijn wist eerder op de dag beslag te leggen op een derde plek en eindigde als vijfde in het klassement.

De Dolfijn heeft al een vrouwenteam in de Lotto Eredivisie, zij eindigden dit jaar op een achtste plaats. In totaal zijn er vanaf volgend jaar vijf divisies bij de mannen (vierde tot en met eredivisie), bij de vrouwen drie (tweede tot en met eredivisie). In november wordt het wedstrijdprogramma voor volgend seizoen bekendgemaakt.