Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Wachtlijst voor psychiatrische hulp kinderen: 'Ouders hangen huilend aan de telefoon'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 september 2016, 20.13 uur

Wanhopige ouders die psychiatrische hulp voor hun kind zoeken maar op een wachtlijst belanden. Het is aan de orde van de dag volgens praktijk Dokter Bosman aan het Surinameplein.

Sinds vorig jaar valt psychiatrische hulp voor kinderen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Maar door bezuinigingen moeten kinderen steeds langer wachten. 'We hebben letterlijk ouders huilend aan de telefoon, janken en boos aan het loket, met verwijsbrief. Ze zeggen: mijn kind heeft nu zorg nodig, niet over vier maanden', zegt directeur Michiel Bosman.

Budget overschreden
Bosman behandelt kinderen met bijvoorbeeld ADHD en autisme. Noodgedwongen heeft hij een patiëntenstop in moeten stellen. Reden: de vraag naar behandeling is veel groter dan het budget dat hij heeft gekregen van de gemeente.

De instelling zegt al in juni aan de bel te hebben getrokken tijdens een overleg met ambtenaren: 'We zeiden help. De gemeente zei: andere instellingen hebben wel ruimte. Wij zeiden: stuur maar op, dan kunnen we die kinderen doorsturen. We willen niet dat ze blijven hangen. Nu is het eind september en we hebben het lijstje nooit gehad. Ondertussen is de stapel heel groot geworden.'

Meer geld beschikbaar?
In een reactie zegt de woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Kukenheim te erkennen dat er nu soms knelpunten zijn. Ze gaan kijken of er meer budget vrij kan worden gemaakt. Dat lijkt hard nodig ook want volgend jaar dreigt een nieuwe 10-procent budget korting. 'We weten dus dat we in 2017 exact hetzelfde probleem hebben. Eigenlijk moet ik zeggen tegen Amsterdamse ouders: heb je probleem met je kind, zorg dat het in eerste helft van het jaar gebeurt. Daarna is er geen plek meer', zegt Bosman.

Wethouder Kukenheim laat weten volgende week om tafel te gaan met Dokter Bosman om de problematiek te bespreken.