Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Twee gestolen Van Gogh's na veertien jaar terecht

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 september 2016, 12.42 uur · Foto: Van Gogh Museum

Twee schilderijen van Van Gogh die in 2002 werden gestolen uit het Van Gogh Museum zijn weer terecht. De doeken zijn in redelijk goede staat. Een van de doeken heeft een beschadiging linksonder in de hoek.

Het gaat om de schilderijen Seascape at Scheveningen uit 1882 en Congregation leaving the Reformed Church in Nuenen uit 1884/1885. Het is nog niet duidelijk wanneer de schilderijen weer terugkeren naar Amsterdam. 

De doeken zijn in Italië opgedoken na een intensief onderzoek door de Italiaanse openbaar aanklager. 'Na al die jaren durf je niet meer te rekenen op een mogelijke terugkeer', zegt Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum. 'De schilderijen zijn gevonden! Dat ik in staat zou zijn om deze woorden uit te spreken, was niet iets waar ik nog op had durven hopen. Het is nog niet zeker wanneer de doeken terugkeren naar Amsterdam. Maar ik geloof dat we volledig kunnen rekenen op de Italiaanse overheid.'

Het is niet duidelijk waar de Van Gogh's zijn bewaard na de diefstal. Maar aangenomen wordt dat de schilderijen niet op de juiste manier zijn bewaard. 

Mountain View

Van Gogh Museum