Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Bedevaartskerk op Zuidas moet miljoenen pelgrims naar Amsterdam lokken

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 oktober 2016, 15.15 uur

Amsterdam moet in de toekomst een bedevaartsoord worden dat jaarlijks tientallen miljoenen pelgrims naar de stad lokt. Stichting 'Lourdes aan de Amstel' wil een bedevaartkathedraal op de Zuidas bouwen, naar het model van de Hagia Sophiakathedraal in Istanboel.

Architect Pi de Bruijn, die eerder betrokken was bij de ontwikkeling van het Arenagebied en de Zuidas, zou bereid zijn het ontwerp van de bedevaartkathedraal te maken. Volgens de stichting zijn er in de omgeving van de RAI nog enige locaties beschikbaar.

Bisschop Punt sprak afgelopen mei zijn goedkeuring uit voor de bouwplannen. De kerk wordt gebouwd ter ere van de zestig jaar oude Maria-verschijningen aan de Amsterdamse Ida Peerdeman.

Flink kostenplaatje
De officieel goedgekeurde Mariaverschijning en het aankomende dogma, waarbij Maria erkend wordt als medeverlosseres van de mensheid, maken een scenario voor Amsterdam als grote bedevaartsplaats zeer waarschijnlijk, aldus de stichting. 

Er is nog wel een flink geldbedrag nodig voor de bouw: honderd miljoen euro. De stichting gaat binnenkort beginnen met het werven van fondsen.