Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente onderzoekt mogelijkheden lightrail in Amsterdam

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 oktober 2016, 12.24 uur · Foto: Jos van Zetten

De gemeente Amsterdam onderzoekt de mogelijkheden voor een lightrail-netwerk in de regio Amsterdam. Dat meldt wethouder Pieter Litjens zaterdagochtend.

Het gaat om trajecten aan de west- en zuidring van de stad. Eerder werd bekendgemaakt dat Het Rijk zo'n 200 miljoen euro investeert om de bereikbaarheid van het gebied te verbeteren.

Lees ook: Overheid pompt miljoenen in wegen rond Amsterdam

'We gaan nu voor het eerst serieus en grondig onderzoek doen naar de kansen en mogelijkheden voor een lightrail-netwerk rond Amsterdam', zegt Litjens in een bericht van de gemeente. 'Zo’n netwerk kan een belangrijke factor zijn in het beter ontsluiten van de stad voor de omliggende plaatsen met een snelle verbinding. Daarnaast biedt dit de mogelijkheid om te onderzoeken of we de Noord/Zuidlijn door kunnen trekken naar Schiphol over bestaand spoor', aldus Litjens. Volgens de wethouder worden alle mogelijke scenario's onderzocht.

Hybride
Een lightrail is een soort mix van trein, metro en tram en staat bekend om zijn snelheid en efficiëntie. Ook is het voertuig aanzienlijk goedkoper dan een trein en kan het met hoge frequentie grote aantallen reizigers vervoeren. Andere grote steden zoals Londen en Los Angeles, hebben al zo'n netwerk.