Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dansend in een optocht door de binnenstad voor behoud 'vrijplaatsen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 oktober 2016, 23.34 uur · Foto: Jasper Blom

Amsterdam Danst Ergens Voor, onder dat motto gingen vandaag honderden demonstranten de straten door. Al dansend op techno wordt er gedemonstreerd voor vrije plaatsen in de stad.

Volgens de demonstranten is elke plek in de stad gereguleerd en is er steeds minder plaats voor vrij wonen en niet-commerciële culturele initiatieven 'buiten de mainstream'. Regels zijn nodig, maar er zou altijd een rafelrandje moeten zijn, meent een van de deelnemers aan het protest.

Het initiatief voor ADEV 2016 komt onder meer vanuit Bajesdorp. Een plek waar een aantal gekraakte woningen staan, maar  ook huurwoningen en antikraak. Deze 'vrijplaats' dreigt te verdwijnen volgens de organisatie omdat de Bijlmerbajes en het gebied er omheen te koop staat.

Volgens de website van Bajesdorp zal het gebied 'door staat en kapitaal onder de voet worden gelopen'. ADEV wil wethouders Eric van der Burg oproepen om zich voor behoud van Bajesdorp in te zetten en 'legaliseringsplannen serieus te nemen.' 

De tocht begon op het Jonas Daniël Meijerplein en ging dwars door de stad, via Rembrandtplein, Frederiksplein, over de Van Woustraat en via het Amstelstation naar Bajesdorp. Onderweg werd er muziek gemaakt op aanhangers en worden er statements gemaakt. Zo trad er een Syrische band op en draaide Nimatek.

We are #adev pic.twitter.com/26BuMhlyoa

— Annemiek (@GeneralPL) October 22, 2016

ADEV: Amsterdam Danst Ergens Voor:
Vrijheid https://t.co/jr1rVDu4PO#adev #vrijheid #nightlife #cultuur #underground #Amsterdam #ade pic.twitter.com/zBiemeuBAn

— Matthijs Pontier (@Matthijs85) October 22, 2016