Start van hoofdcontent

Stad

nl

Grote brand bij chemisch bedrijf in Westelijk Havengebied na geëxplodeerde tank

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 oktober 2016, 18.25 uur

Bij een chemisch bedrijf aan de Ankerweg in het Westelijk Havengebied heeft vannacht een grote brand gewoed. De brand is inmiddels onder controle.

Oorzaak van de brand was een tank met afvalwater die rond 02.00 uur is geëxplodeerd. Hoe dat kon gebeuren is nog niet duidelijk. Het vuur woedde in een ruimte naast tanks met een zeer brandbare stof. Eerder ging de brandweer er nog vanuit dat de tanks zelf in brand stonden.

In die tanks zou een stof zitten die niet te blussen is met water, maar alleen door het vuur af te dekken met droog zand. Volgens een woordvoerder is na verder onderzoek gebleken dat de brand in een ruimte ernaast woedt. De tanks zijn wel warm geworden.

'Omdat de brand bij een chemisch bedrijf ontstond, zijn we uitgegaan van het ergste en snel opgeschaald. Er liggen bij een chemisch bedrijf altijd allerlei aanvalsplannen klaar', aldus de woordvoerder. Om 05.20 uur werd het sein brand meester gegeven, de schade is alleen beperkt gebleven tot de tank zelf.  

De brand was bij het bedrijf Chemtura, een internationaal chemieconcern dat in Amsterdam gewasbeschermingsmiddelen produceert. Er werd een politiehelikopter ingezet om een beter beeld van de situatie te krijgen.

#DePolitieheli vliegt voor @BrandweerAA en @Politie_Adam ivm brand Ankerweg 18. pic.twitter.com/qcU9GXLtEh

— Politiehelikopter (@DePolitieheli) October 23, 2016

De brandweer is uitgerukt naar een zeer grote brand #Ankerweg, Westelijk Havengebied A'dam. Heeft u last van de rook? Sluit ramen en deuren!

— Brandweer AA (@BrandweerAA) October 23, 2016