Woede om taxiprotest Vijzelstraat: 'Altijd gezeik met die tyfustaxilijers'

Honderden taxichauffeurs hebben gisteravond ruim een uur lang de Vijzelstraat geblokkeerd. 'Het is een spontane actie. De chauffeurs zijn het een beetje zat.'

Het protest begon rond 23.15 uur en ging gepaard met veel getoeter en geschreeuw. 'Er zijn zoveel controles. Er worden klanten uit je taxi gezet. Als je naar een controlefuik moet, zo'n fuik kan zomaar een uur in beslag nemen. Het is een beetje bij sommigen in het verkeerde keelgat geschoten', vertelt een van hen.

Gezeik
Maar veel Amsterdammers zaten niet op de actie te wachten. 'Wat is dit voor gezeik met die tyfustaxilijers altijd', roept een boze man op een fiets, die het interview met de taxichauffeur onderbreekt. 'Wat de Amsterdammer hier van vindt? Het is allemaal tyfysgezeik!'

'De jongens zijn Uber helemaal zat', stelt een andere taxichauffeur. 'De handhaving, de manier waarop er gehandhaafd wordt. In principe zijn we de TTO, de toegelaten taxiorganisatie, helemaal zat. Iedereen is het gewoon helemaal zat.' 'We zijn het helemaal zat, gekkenhuis!', vult een ander aan.

Marnixstraat
Rond 00.30 uur kwam de politie bemiddelen en gingen de chauffeurs weg. De directe aanleiding voor de demonstratie was een taxicontrole in de Marnixtraat. Toen boze chauffeurs na het protest naar de Marnixtraat kwamen, is de controle in overleg met politie beëindigd. 

Een politiewoordvoerder laat weten dat er aan de toeterende chauffeurs in de Vijzelstraat geen bekeuringen zijn uitgedeeld. Bij de controle in de Marnixstraat werden tientallen chauffeurs wel op de bon geslingerd. Zij hadden bijvoorbeeld hun vergunning of taxi niet op orde. Ook hadden sommigen klanten geweigerd.

Beelden: Martin Damen

Initialiseren Google Maps
  • Kaart
  • Street view
  • Als er geen beeld verschijnt, is de locatie te ver weg van een street view locatie