Stad

Bewoner wil na 40 jaar Haarlemmerstraat verlaten: ‘Wat bindt ons nog aan de straat?'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 november 2016, 18.26 uur

Henny van den Abbeelen woont al 40 jaar in de Haarlemmerstraat maar overweegt nu sterk zijn woning in te ruilen voor een huis in de Houthavens. De drukte van toeristen wordt hem te veel.

De Haarlemmerstraat werd niet zo heel lang geleden nog verkozen tot de leukste winkelstraat van Nederland, maar is inmiddels één van de meest in het oog springende voorbeelden van een straat die te lijden heeft onder toerisme-overlast. AT5 is deze hele week in de straat.

Kiezen voor rust
Henny van den Abbeelen woont er al 40 jaar, maar heeft de Haarlemmerstraat de laatste jaren flink zien veranderen door de toenemende toeristenstroom. 'Boodschappen doen, vroeger was je binnen vijf minuten op de Noordermarkt, nu moet je echt over de toeristen lopen. Dat hoort natuurlijk wel een beetje bij de stad, maar dat slaat nu een beetje door. (...) Echte overlast is als er in een appartement met maar twee kamers zes of acht Engelse jongeren zitten die heel erg van drank en blowen houden. Daar heb je last van als ze 's nachts thuiskomen.' Hij heeft zich inmiddels al drie keer aangemeld voor een nieuwe woning in de Houthavens. Twee keer was dat zonder succes. 'Ik verwacht ooit positief nieuws te krijgen. En dan moet ik serieus gaan nadenken of ik na 40 jaar weg wil en voor rust ga kiezen. Ik ga de straat denk ik wel missen, maar het is geen beslissing die ik zomaar neem. Op gegeven moment denk je: wat bindt ons nog aan de straat?'

Lees ook: 'Airbnb is mijn hoofdinkomen. Zou niet weten wat ik anders moest doen'

Lawaaierig
Het enige wat Sandra Bonte nog in de straat houdt is haar café. Had ze de zaak niet gehad, dan had ze ergens anders gewoond. 'Er is heel veel Airbnb en dat vind ik als bewoner niet zo leuk, maar als ondernemer natuurlijk wel, want ze moeten allemaal eten en drinken. Kom maar op. Maar het is de hele dag en nacht door lawaaierig. En als je hier dan woont, dan ben je blij als je een tuinhuisje hebt. Ik kan hier in de straat nooit één nacht doorslapen. Ik zit de hele zomer in dat tuinhuisje, zeven maanden.'

Deze reportage is het tweede deel van een vijfdelige reeks over de Haarlemmerstraat die deze week op AT5 wordt uitgezonden. Een lange reportage over de straat is vanaf vrijdag te zien op AT5 en AT5.nl/drukte.