Start van hoofdcontent

Stad

nl

Documentaire: Wat is er nog over van de leukste winkelstraat van Nederland?

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 november 2016, 15.31 uur

In 2011 werd de Haarlemmerstraat nog uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland. Nu, vijf jaar later, is de straat vooral een symbool van de hand over hand toenemende toeristenoverlast in de stad.

In een paar jaar tijd veranderde de Haarlemmerstraat van bruisend winkelgebied, naar een straat die vooral bekend staat om z'n souvenirshops, drommen toeristen en (illegale) verhuur-overlast. Bewoners beklagen zich over drukte, vervuiling en monocultuur. En ook ondernemers maken zich zorgen om de veranderende clientèle en de achteruitgang van het straatbeeld.

Maar is het echt zo erg gesteld met de Haarlemmerstraat? AT5 verbleef een aantal dagen in de straat en sprak onder meer met bewoners, ondernemers, bezoekers, Airbnb-verhuurders en oud-Winkelstraatmanager Nel de Jager. Het resultaat zie je hierboven in de documentaire Haarlemmerstraat uit Balans.

AT5 berichtte de afgelopen week uitgebreid over het veranderende straatbeeld in de Haarlemmerstraat. Deze berichtgeving is, onder meer, terug te lezen via AT5.nl/drukte