Start van hoofdcontent

Stad

nl

Herrie en fakkels op de pont: 'Schiet op met bouwen brug over het IJ'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 november 2016, 00.42 uur

Lawaai, fakkels en spandoeken vandaag op de pont over het IJ. Actiegroep Brug over het IJ liet z'n onvrede blijken over het uitblijven van, inderdaad, een brug over het IJ.

Op de ponten is het al geruime tijd dringen geblazen. Onlangs nam het GVB de eerste van een aantal grotere ponten in gebruik, maar deze grotere boten zijn volgens Ed Eringa slechts een doekje voor het bloeden.

Lees ook: Gloednieuwe pont officieel in gebruik genomen

'Daar kunnen zestig extra voetgangers en twintig extra fietsers op', verklaart Eringa. 'Hier achter ons wordt een complete woonwijk uit de grond gestampt. Dus tien procent extra reizigers op de pont is bij lange na niet genoeg.'

Geduld
Volgens de actiegroep ligt voornamelijk Rijkswaterstaat dwars bij het bouwen van een brug (of bruggen). En dus diende de actie van vandaag als steuntje in de rug voor de gemeente. Een enthousiast mee toeterende wethouder Ivens (Noord) moest echter toegeven dat het nog even duurt voor er een vaste verbinding over het IJ is.

'We hebben nu het principebesluit genomen dat wij vaste verbindingen willen. Nu wordt er een voorkeur geschetst en het hangt af van de voorkeur, hoe snel het ook daadwerkelijk gerealiseerd kan worden', stelt Ivens. 'Wij streven er uiteindelijk wel naar de vaste verbindingen op te nemen in onze visie voor 2025.'