Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hier kun je in de stad de Amerikaanse verkiezingen volgen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 november 2016, 15.26 uur

Wie wordt de nieuwe president van Amerika: Hillary Clinton of Donald Trump? Dat wordt vannacht bepaald. Op verschillende locaties in de stad is de verkiezingsstrijd volgen.

1. President's Night 2016, de Melkweg
Vanaf 19:00 uur kun je in de Melkweg een nacht lang, samen met USA-watchers, politici, journalisten, kunstenaars en opiniemakers, de verkiezingen volgen. De exit polls worden op de voet gevolgd en geanalyseerd in debatten, lezingen en talkshows. De live-verbindingen met Amerikaanse televisiezenders en de reacties van correspondenten worden afgewisseld met muziekoptredens, stand up-comedy en films. 

Adres: Lijnbaansgracht 234A
Wanneer: dinsdag om 19:00 uur
Prijs: uitverkocht, dus check Ticketswap

2. All American Breakfast, Stadsschouwburg
Mocht je na de lange verkiezingsnacht nog energie hebben om de boel na te bespreken, dan ben je woensdagochtend om 07:00 uur bij de Stadsschouwburg aan het goede adres. Tijdens deze ochtend speelt de band 'The Fifth Amendments' instrumentale deep funk en soul met een psychedelisch randje en gaat debatleider Martijn de Greve in gesprek met verschillende gasten over de uitslagen. Zo komen Monika Sie Dhian Ho, directeur van Instituut Clingendael langs en Klaas Knot, president van de Nederlandse Bank. Uiteraard zijn er bagels, muffins en Amerikaanse - dus slappe - koffie verkrijgbaar.

Adres: Leidseplein 26
Wanneer: woensdag om 07:00 uur
Prijs: uitverkocht

3. Presidental Elections 2016, Café Thijssen
Speciaal voor de verkiezingsnacht heeft Café Thijssen aan de Brouwersgracht een nachtvergunning aangevraagd en gekregen. De Presidental Elections beginnen bij Thijssen om 20:00 uur en duren tot ongeveer 08:00 uur de volgende ochtend. In de nacht kun je op een groot scherm naar CNN kijken en kun je leuke prijzen winnen bij een Amerikaanse quiz. Ook aan het eten en drinken is gedacht: zo zijn er hotdogs, popcorn en drank en kun je sterke koffie krijgen. Niet typisch Amerikaans, maar het houdt je wel wakker.

Adres: Brouwersgracht 107
Wanneer: dinsdag om 20:00 uur
Prijs: gratis

4. Presidents Night, De Kring
De avond in De Kring start met Trumpsteaks en Hillary fries in het splinternieuwe Kringrestaurant en wordt daarna verplaatst naar Club Up voor een avond politiek en debatteren. Historicus Geert Waling zal een pleidooi houden voor Donald Trump, tegenover hem staat GroenLinkser Jorrit Nuijens. Als ex-activist en huidig raadslid zal hij het opnemen voor Hillary Clinton. Om het tot diep in de nacht vol te houden, zijn er hotdogs verkrijgbaar.

Adres: Kleine-Gartmanplantsoen 7-9 1-hoog
Wanneer: dinsdag om 20:30 uur
Prijs: 25 euro

5. Wie gaat er winnen?, Paradiso
In de bovenzaal van Paradiso worden live de uitslagen gevolgd. De televisie-uitzending van CNN wordt afgewisseld met presentaties in de zaal over onder meer de Amerikaanse actualiteiten en geschiedenis. Onder anderen Eelco Bosch van Rosenthal (verslaggever voor Nieuwsuur en VPRO), Kees van Minnen (directeur Roosevelt Study Center en hoogleraar Amerikaanse Geschiedenis aan Universiteit Gent) en Hans Aarsman (foto detective) zullen aanwezig zijn.

Adres: Weteringschans 6-8
Wanneer: dinsdag om 20:20 uur
Prijs: uitverkocht

6. Democrats Abroad All-Night Election Fun, BoomChicago
Sta je aan de zijde van de Democraten, dan is BoomChicago een goede plek om de hele nacht de verkiezingen te volgen. De Facebookpagina van het evenement belooft live muziek en pubquizzes. 

Adres: Rozengracht 117
Wanneer: dinsdag om 22:30 uur
Prijs: uitverkocht

7. The American President, Eye
Goed, je kan niet live de verkiezingen zien, maar bij Eye kun je wel een rondetafelgesprek volgen over de presidentsverkiezing, doorspekt met fragmenten van Amerikaanse presidenten in films en op televisie. Hoe zijn ze de afgelopen jaren in fictie verbeeld? Onder anderen Sara Polak (American Studies Universiteit Leiden), Gawie Keyser (filmcriticus van De Groene Amsterdammer) en Jaap Kooijman (universitair hoofddocent Mediastudies, specialisatie Amerikaanse popcultuur) zullen zich over dit onderwerp buigen.

Adres: IJpromenade 1 
Wanneer: dinsdag om 20:00 uur
Prijs: rond de 10 euro