Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Stadsdeel Centrum wil touringcars helemaal weg uit binnenstad

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 november 2016, 13.36 uur

Een verbod op touringcars en zware vrachtwagens, kleinere terrassen en minder fietsverhuurders. Stadsdeel Centrum komt met een lijst aan maatregelen die de binnenstad leefbaar moeten houden voor bewoners en werknemers in het Centrum.

Het stadsdeel hoopt al deze maatregelen binnen twee jaar voor elkaar te krijgen, zo schrijft Het Parool vrijdag. De maatregelen richten zich in de eerste plaats op bedrijven die grote groepen buitenlandse bezoekers faciliteren, niet zozeer op toeristen zelf. 

Vooral de touringcars zijn het stadsdeel al geruime tijd een doorn in het oog. Met name de, vaak chaotische, taferelen op de Prins Hendrikkade worden als zeer ergerlijk ervaren. 'De binnenstad is daar gewoon te krap voor, de bussen moeten naar plekken buiten het hart van de stad. Dat is ook goed voor de spreiding van het toerisme', aldus Boudewijn Oranje, bestuurder in stadsdeel Centrum.

Lees ook: Dossier Drukte in Amsterdam

Vanaf 1 januari 2018 moet het wat het stadsdeel betreft dan ook gedaan zijn met de grote bussen. Naast strengere regels wil het stadsdeel ook extra investeren in handhavers en wordt de reiniging anders georganiseerd.>

Heerschappij en maling touringcarbaronnen onder dit college helder zichtbaar vanaf balkon stopera... pic.twitter.com/3BizSCwxk5

— Jorrit Nuijens (@JorritNuijens) November 10, 2016

Weer volle bak bij @Amsterdam1012 voor de deur vanmiddag! pic.twitter.com/3ByLHURb5d

— Victor Pons (@ponsmeister) November 9, 2016

Volle touringcarhaltes... zijn de kerstmarkten begonnen de Wallen? pic.twitter.com/s8Oxh4v7Xb

— W. Ploos van Amstel (@Amsterdam1012) November 7, 2016