Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse anti-Zwarte Piet-demonstranten naar Maassluis

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 november 2016, 18.39 uur

Een groep demonstranten van het collectief Kick Out Zwarte Piet gaat morgen bij de landelijke intocht van Sinterklaas demonstreren. Zonder dat ze zich hebben aangemeld.

De groep bestaat voor een groot deel uit Amsterdammers. Het collectief maakt bewust géén gebruik van de mogelijkheid om in een speciaal daarvoor bedoeld vak te demonstreren.

Kick Out Zwarte Piet demonstreert al een aantal jaar tegen Zwarte Piet bij de landelijke intocht van Sinterklaas. Vorig jaar, in Meppel, hield de groep zich aan de regels. Eerdere protesten, onder meer twee jaar geleden in Gouda, liepen uit de hand. De vraag is dus of het dit jaar rustig blijft, nu het collectief het verzoek in een vak te staan naast zich neer heeft gelegd. 

Commotie
'Wij willen wederom kenbaar maken dat wij de racistische karikatuur willen zien verdwijnen', stelt Morena Taborda van Kick Out Zwarte Piet. 'Zoeken we de commotie op? Het is maar hoe je het bekijkt. Wij zien het zo dat als er géén zwarte of bruine Pieten aanwezig zijn, dat ook wij thuis kunnen blijven. Het is de keuze van de gemeente Maassluis en van de NTR. Die verantwoordelijkheid moeten de mensen zelf maar nemen. Je kan niet verwachten dat als je doorgaat met racisme promoten, dat er dan niet tegen geprotesteerd wordt.'

Lees ook: Amsterdammer opgepakt voor opruiende tekst Sint-intocht

Arrestaties
Wat voor vorm het protest dit jaar krijgt, houdt Taborda nog even geheim. 'Daar kunnen we nu echt nog niks over zeggen', stelt ze. Wel houdt het collectief rekening met mogelijke arrestaties: 'We hopen van niet, maar we houden er wel rekening mee.'