Start van hoofdcontent

Stad

nl

Winkeliers en bewoners vrezen 24-uursopening 'toeristenwinkels'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 november 2016, 12.00 uur · Foto: Jos van Zetten

Winkeliers en bewoners willen niet dat winkels in de binnenstad 24 uur per dag open gaan. Er wordt gevreesd dat, in drukke delen van de binnenstad, vooral de toeristenwinkels dag en nacht hun deuren open zullen hebben.

De winkeliers en bewoners hebben gezamenlijk een brief gestuurd naar de gemeente. De brief komt van in totaal negen winkeliers- en bewonersverenigingen van onder andere de Wallen, Nieuwmarkt, de Hoogstraten, Zeedijk en wijkberaad D'oude Binnenstad, zo schrijft Het Parool.

D66 en VVD
Het initiatief om te experimenteren met flexibele openingstijden in het centrum komt van coalitiepartijen D66 en VVD. Winkeliers die daar behoefte aan hebben kunnen er voor kiezen om hun zaak de hele nacht open te houden. De normale openingstijden gelden van 6.00 uur 's ochtends tot 22.00 uur 's avonds. Mensen die overdag werken en toeristen die 's avonds nog op straat lopen zouden dan tot laat nog boodschappen kunnen doen en ondernemers zouden meer geld kunnen verdienen.

Toeristenwinkels
'De drukte is enorm toegenomen waardoor de Amsterdamse tweeverdiener niet meer naar het centrum komt', zegt Annemieke Bieringa, straatmanager van de binnenstad. Ze heeft de brief bij de gemeente ingediend. 'Een verruiming van de openingstijden speelt met name toeristenwinkels in de kaart, die willen wel.' Volgens Bieringa heeft dit nog meer drukte en nog meer troep tot gevolg. De ondernemers willen dat een groot deel van de binnenstad wordt uitgesloten van de regeling. Het gaat om de gebieden met postcode 1012, de Wallen en omliggende delen.

'Luisteren naar winkeliers'
Indieners van het plan voor het experiment, Jan Paternotte (D66) en Marja Ruigrok (VVD), zeggen open te staan voor het voorstellen van de winkeliers en omwonenden. 'We willen juist maatwerk bieden, dus als winkeliers in deze gebieden hier geen behoefte aan hebben, gaan we naar hen luisteren.'