Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zelf een huis bouwen in de stad? Prijs bouwkavel in drie jaar tijd verdriedubbeld

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 december 2016, 16.39 uur · Foto: taxi1108

Een bestaand huis kopen in Amsterdam is al heel moeilijk. Maar wie tegenwoordig een eigen huis wil bouwen in de stad, moet een diepe portemonnee hebben. Kavelprijzen zijn de afgelopen jaren hard gestegen, in sommige gevallen zelfs met 176% blijkt uit onderzoek van AT5.

Prijs bouwkavel Oost verdriedubbeld
Zo kostte een kavel op de Stephensonstraat, in het Eenhoorngebied in Oost, in 2013 nog €135.000 euro. Maar moet diezelfde kavel drie jaar later bijna drie keer zoveel opbrengen: €363.779. Dat bleek toen de gemeente eind oktober de prijzen en locaties van nieuwe zelfbouwlocaties bekend maakte.

Maar ook een locatie in Noord, het Entreegebied, is onderhevig aan forse prijsstijgingen. Een kavel van 230 vierkante meter waar een vrijstaande villa aan het water gebouwd mocht worden, kostte in 2015 nog €132.500. Een kavel van 136 vierkante meter, waar een herenhuis gebouwd mag worden, niet grenzend aan het water, kost nu €223.402.

Lees ook: Vrijwel alle beschikbare zelfbouwkavels tijdens Zelfbouwmarkt vergeven

Grondprijs aangepast door ontwikkelingen woningmarkt
Volgens Willem Korthals Altes, hoogleraar grondbeleid aan de TU Delft, is de stijging van de kavelprijzen een logisch gevolg van de ontwikkelingen op de Amsterdamse woningmarkt. 'De gemeente past een zogenaamde residuele waardeberekening toe en kijkt wat het nog niet gebouwde huis zou opleveren bij verkoop en past daar de grondprijs op aan'.

In die berekening wordt gekeken naar wat andere huizen in de buurt opbrengen. Maar ook naar de ontwikkeling van de buurt zelf. Komen er meer hippe winkeltjes in een bepaalde wijk, of opent er een nieuwe metrohalte, dan verhoogt dat doorgaans de huizenprijzen en daarmee ook de grond- en kavelprijzen.

Lees ook: Geen kampeermarathons meer voor zelfbouwkavels

Crisistijd is voorbij
Drie jaar geleden krabbelde de stad net op uit de financiële crisis en lagen de huizenprijzen een stuk lager. Maar inmiddels is die tijd voorbij is de markt enorm aangetrokken, vertelt een woordvoerder van de gemeente. De gemeente erkent dat de grondprijzen hard stijgen. Maar zegt dat een vergelijking tussen kavels door de jaren heen alleen goed te maken is als het om precies hetzelfde stuk grond, huis en bouwprogramma gaat.

De grondwaarde binnen de stad wordt jaarlijks opnieuw berekend en is gekoppeld aan andere huizenprijzen in het gebied. Het is daarom volgens de gemeente geen optie om de kavels goedkoper aan te bieden. 'Mensen bouwen dan een woning en verkopen die dan twee jaar later met een paar ton winst, dat soort speculatie willen we voorkomen. Wij willen dat mensen een kavel kopen om er zelf te gaan wonen, niet om er een huis te ontwikkelen en het dan door te verkopen', zegt de woordvoerder.

De gemeente heeft nu contractueel vastgelegd dat mensen minimaal drie jaar in het huis moeten wonen dat ze gebouwd hebben.

Lees ook: 'Tussen 30 tot 60 procent kavels uitgegeven aan niet-bewoners'

Extra geld niet naar individuele bouwer
Door de hogere kavelkosten profiteren huizenbouwers minder en komt er meer geld binnen in de gemeentelijke kas. ‘Dat extra geld komt nu ten goede aan alle Amsterdammers in plaats van die ene bouwer’, zegt de gemeente.

Korthals Altes erkent dat de gemeente eigenlijk niet anders kan dan meegaan met de stijgende grondprijs. 'Als iedereen mag inschrijven op de kavels, dan moet je ook gewoon de marktprijs vragen. Het is in het publiek belang dat de gemeente de huidige prijzen berekent.' De gemeente kan volgens hem ook beleid ontwikkelen om mensen met minder geld toegang te geven tot woningbouw. Maar daarvoor is in Amsterdam niet gekozen.

De gemeente benadrukt dat er wel op andere manieren dan zelfbouw gekeken wordt naar het woningaanbod voor mensen met minder geld. Zo wordt er bouwgrond uitgegeven voor sociale huurwoningen en woningen voor jongeren en studenten. Hoewel het geen zelfbouw is, kunnen huurders via een wooncoöperatief wel invloed uitoefenen op het ontwerp van hun huurwoning.

OPROEP: AT5 zoekt verhalen Amsterdamse woningmarkt
Heb jij als huizenkoper of verkoper in Amsterdam bijzondere zaken meegemaakt? Stond je met zestig anderen bij een bezichtiging? Of werd de vraagprijs met een ton overboden? Dan is AT5 op zoek naar jou. Mail je verhaal in het kort naar [email protected] en zet je nummer in de mail. Wij nemen dan contact met je op.