Start van hoofdcontent

Stad

nl

Buurt pakt Buikslotermeerplein aan: 'Markt is zo dood als een pier'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 november 2016, 20.57 uur

Bij de Amsterdammers uit Noord was het Buikslotermeerplein lange tijd favoriet, maar het is inmiddels in verval geraakt. Daarom hebben buurtbewoners en ondernemers de handen ineen geslagen om het plein nieuw leven in te blazen.

Al jaren staan er veelbelovende borden met daarop de plannen die de gemeente ooit met het plein had. Maar tot uitvoering zijn ze nooit gekomen. Buurtbewoners geloven er al lang niet meer in. 'De hele markt is zo dood als een pier', zegt een buurtbewoner. Een ander voegt daaraan toe: 'Ik vond het heerlijk om hier naartoe te gaan en nu is het niks meer'.

Plannen gemeente komen niet van de grond
Veel geklaag dus, maar Donica Buisman die ook rond het plein woont, besloot het er niet bij te laten zitten. Samen met ondernemers richtte ze 'Het Grote Plein' op. Er werden bloembakken geplaatst, schilderwerken opgehangen en evenementen georganiseerd. 'De gemeente is al jaren bezig met plannen van allerlei verschillende projectontwikkelaars. Maar het komt elke keer niet van de grond. Dus wij zijn heel erg bezig met wat kunnen we nu doen om het gebied te verbeteren', vertelt Buisman.

Marktkoopman Ed Lek waardeert het initiatief en werkte samen met Donica. 'Je hebt meer reuring. Het is niet dat je omzet opeens omhoog springt. Maar de mensen zien wel dat er wat gedaan wordt, zodat ze zich er thuis voelen.'

Het volgende evenement op het plein is eind november, dan vindt het Winteropeningsfeest plaats.