Start van hoofdcontent

Stad

nl

Jordino houdt Zwarte Pieten in etalage: 'Het is een kunstwerkje zonder bedoeling'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 november 2016, 19.14 uur

Sinterklaas is alweer een paar dagen in het land maar de Pietendiscussie gaat onverminderd door. En ook Amsterdamse bakkers ontkomen er niet aan, mogen er nog chocolaatjes en taartjes in de vorm van echte Zwarte Pieten verkocht worden?

De ramen van een banketbakker aan de Johan Huizingalaan werden dit weekend beklad. Reden voor de bakker om Zwarte Pieten-decoratie te verwijderen en af te dekken, hij had geen zin in meer gedoe. En chocolaterie Jordino op de Haarlemmerdijk moest het op sociale media ontgelden om de Zwarte Pieten die op producten werden afgebeeld. 

Eigenaresse Willy zegt de klanten te geven wat ze willen. 'De één zegt: "Zit daar een Pietje op?" Dan kijk ik of er nog één met een Sintje is. En is er een Sintje, dan is de klant tevreden. De ander zegt: "Ik wil toch wel graag een Pietje." Nou ja, wat ze willen. De klant is koning hier.' 

Lees ook: Bakker haalt Zwarte Pieten uit etalage na bekladding: 'You're racisit!'

'Laat iedereen in zijn waarde'
Medewerker Suzanne snapt de tegenstanders wel. 'Mij maakt het niet uit. Als je kinderen kan laten geloven in Sinterklaas, waarom dan niet in een roetveegpiet of een regenboogpiet?' Begrip is er dus wel maar de etalage aan de Haarlemmerdijk blijft zoals die is.

'Wij hebben Zwarte Pieten, het is een kunstwerkje zonder bijbedoeling. Als je dan gaat schrijven op social media: "Wat ben je triest als je als volwassen mensen dit gaat doen!" Dat snap ik niet. Laat iedereen in zijn waarde, laat iedereen vieren zoals ze het willen. Maar ja, er zullen altijd mensen zijn die ontevreden zijn.'

abc5media_image_1