Start van hoofdcontent

Stad

nl

Reconstructie dubbele liquidatie Staatsliedenbuurt: 'Beter dan tv kijken'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 november 2016, 11.30 uur

De Staatsliedenbuurt was vanavond het toneel van de reconstructie van de dubbele liquidatie van 29 december 2012. Door middel van de reconstructie wil het gerechtshof de verklaring van de belangrijkste getuige, Benaouf A, controleren.

Een buurtbewoner die uitzicht heeft op de reconstructie spreekt van een vermakelijke dinsdagavond: 'Prima. Beter dan tv kijken.' Een vrouw is minder blij met de situatie: 'Het is natuurlijk niet leuk. We staan hier wel een beetje zo erover te praten. Het is eigenlijk heel naar dat dit soort dingen gebeuren.'

Lees ook: 'Moord-Audi' opgelapt voor reconstructie dubbele liquidatie Staatsliedenbuurt

Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) werden bijna vier jaar geleden op brute wijze doodgeschoten. Het doelwit van de liquidatie, Benaouf A, verklaart dat hij op de kruising Van Bossepad en Van Rappardstraat de Audi met de schutters heeft gezien. Het hof wil met de reconstructie controleren of dit wel mogelijk is.

Lees ook: Politie maakt reconstructie van dubbele liquidatie Staatsliedenbuurt

Met verschillende snelheden reed de auto steeds weer opnieuw naar de plek waar A. de bewuste avond stond. Naast het gerechtshof waren ook de advocaten van de verdachten aanwezig.

Volgens Rutger Lonterman, advocaat van Anouar B., is het onmogelijk dat Benaouf A. de inzittenden heeft kunnen zien: 'Dit zijn natuurlijk ideale omstandigheden. Want we weten dat er drie mensen in die auto zitten, we weten dat ze een bivakmuts op hebben. En zelfs onder die omstandigheden is het zelfs bijna onmogelijk om iets meer te zien dan een vage contour.'