Politiek

IJburgers mogelijk naar rechter om komst statushouders: 'Die optie wordt onderzocht'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 november 2016, 18.22 uur

Aan hoeveel statushouders biedt IJburg in de nabije toekomst plaats? Die vraag stond donderdagavond centraal tijdens een bijeenkomst voor buurtbewoners.

De woningen, 320 in totaal, voor de statushouders zouden moeten verrijzen op een kavel in de Daguerrestraat. Maar volgens de bewoners past dat absoluut niet in de buurt. De statushouders zijn, wat veel IJburgers betreft, welkom. Alleen vinden veel mensen in de buurt de groep simpelweg te groot. 

Lees ook: Bewoners IJburg vrezen komst statushouders

Bovendien vinden de IJburgers dat de gemeente, acht maanden nadat de plannen bekend werden gemaakt, nog altijd niet goed naar de bewoners heeft geluisterd. Ook is er volgens de omwonenden niks met hun input gedaan. En dus was er op de bijeenkomst donderdagavond vooral onvrede te horen. 

'Chaos'
'320 jongeren die elkaar na een paar maanden in de haren vliegen, dat wordt één grote chaos', voorziet een buurtbewoonster. 'Er is op zo'n plek gewoon geen ruimte voor 320 mensen. Waar ze ook vandaan komen', vervolgt ze. 'Ook deze mensen moeten ondergebracht worden, natuurlijk', vult een ander aan. 'Maar niet zoveel op zo'n ruimte.'

Lees ook: Bewoners IJburg sturen noodkreet vanwege mogelijke komst statushouders en studenten

'Ik voel me totaal niet serieus genomen, we hebben alles wat hier vanavond vertelt wordt al een keer gehoord!' Verwoordt een bewoner het gevoel van veel IJburgers. 'Deze mensen zijn heel lang niet geïnformeerd. Dan wordt het op zeker moment een frustratie. Iedereen hier heeft een gevoel van "wat hebben wij nog in te brengen"', stelt Olivier Lauteslager, voorzitter van buurtinitiatief Kavel 13A.

'Zelf werk ik veel samen met de gemeente. Voor mij is dat niet langer één organisatie die een verkeerde beslissing heeft genomen. Maar de wethouder Wonen is er niet vanavond, en die had er wel moeten zijn. Al had zijn komst ook wel onrust opgeleverd', stelt Lauteslager. 

Lees ook: Wethouder Ivens over plaatsen statushouders IJburg: 'Communicatie moet echt beter'

Gang naar de rechter
Of het bij onvrede en bijeenkomsten blijft valt nog te bezien. 'We gaan ons nog sterker verenigen', stelt één van de leden van Kavel 13A. 'Zeker met een advocaat er bij. We hebben iemand gevonden die ons wil ondersteunen en mogelijk volgt een gang naar de rechter.' 'Die optie moet je onderzoeken', erkent Lauteslager. 'Als er iets uitkomt wat de buurt écht niet ziet zitten, moeten we ons op andere mogelijkheden gaan beroepen.'

Nieuwe woningen
De komende jaren bouwt de gemeente 2700 extra woningen speciaal voor jonge statushouders. De vluchtelingen met een verblijfsvergunning komen allemaal te wonen in gemixte gebieden met studenten en jongeren, in totaal gaat het dan om 5400 nieuwe woningen. 320 daarvan moeten, als het aan de gemeente ligt, in de Daguerrestraat komen te staan.

Verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens laat, via een woordvoerder, weten dat 'de huidige gesprekken onderdeel zijn van het proces om samen tot een constructief plan te komen.'