Start van hoofdcontent

Stad

nl

Steeds minder bouwkundige keuringen door oververhitte woningmarkt

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 november 2016, 20.16 uur

Lekkages, slechte daken of hele funderingen die vervangen moeten worden. Bouwkundig inspecteurs zien in Amsterdam steeds vaker huizenkopers die een technisch onderzoek achterwege laten. Door de druk op de woningmarkt gaat de koop vaak naar de snelste beslisser die niet de tijd neemt voor een bouwkundig inspectie.

Saskia en Sybren Stroo hadden bijna een appartement hier in Oost gekocht. Ze waren een van de velen, maar, hun bod werd geaccepteerd. Op het laatste moment besloten ze toch een bouwkundig onderzoek te laten doen. Er bleek van alles mis met het pand.

De balken waren verzakt en er zaten houtwormen in. De fundering was rot en dat betekent dat de hele bak eronder weg moet. De draagmuur stond scheef of deels op instorten. Het had ons 180.000 euro gekost, dat deel je dan wel met de vier andere appartementen. Dan zit je nog steeds op 50.000 euro per woning.'

Problemen
Vereniging Eigen Huis ziet dat het aantal bouwkundige inspecties in Amsterdam ver achter blijft op het landelijk gemiddelde. En dat leidt tot problemen, zien ook bouwkundig inspecteurs in de stad.

'De markt in Amsterdam is zo gestrest, heel veel mensen laten de bouwkundige keuring zitten omdat ze bang zijn dat ze het huis niet krijgen. Dan worden we heel vaak later gebeld, omdat er dan toch gebreken zijn. Die zijn dan niet onderzocht, of er is helemaal niets gedaan. Dat komt uiteindelijk wel naar boven', legt bouwkundig inspecteur Bertil Wieman uit.

Volgens bouwkundige Fred Tokkie vangen huizenkopers in zo'n geval bot bij de rechter. 'Je hebt dan gewoon blind gekocht.'