Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Van der Laan: mogelijk weer coffeeshops erbij als er een nieuwe regering is

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 november 2016, 19.29 uur

Als een nieuwe regering anders tegen het coffeeshop-beleid aankijkt dan het huidige kabinet, kunnen er mogelijk weer coffeehops bij komen in de stad. Dat zei burgemeester Van der Laan vanmiddag in de gemeenteraad tijdens een discussie over het zogenoemde 'afstandscriterium'.

De burgemeester gaat de komende tijd nog acht coffeeshops sluiten als gevolg van afspraken die hij heeft gemaakt met toenmalig minister Opstelten. Die shops worden gesloten op basis van het 'afstandscriterium', de zaak zit dan binnen 250 meter van een middelbare school of middelbaar beroepsonderwijs. Van der Laan deed toentertijd die toezegging zodat Amsterdam niet de omstreden wietpas hoefde in te voeren.

Lees ook: Acht coffeeshops nabij scholen moeten sluiten

Aan afspraak voldoen
Van der Laan wil de sluiting van die acht coffeeshops alsnog doorzetten om aan de afspraken met de minister te voldoen. Maar een meerderheid van de gemeenteraad liet vanmiddag blijken hier niet gelukkig mee te zijn. Volgens de partijen GroenLinks, SP en D66 is het een symbolische maatregel en zorgt het er juist voor dat het in de overgebleven coffeeshops drukker wordt en er bijvoorbeeld geen tijd meer is voor goede voorlichting.    

Nieuwe regering
Toch wil Van der Laan zijn afspraken met het kabinet nakomen. Wel zei hij dat er een nieuwe situatie kan ontstaan na de verkiezingen. Mocht een nieuwe regering anders tegen het cannabisbeleid aankijken, bestaat wat Van der Laan betreft de mogelijkheid dat er weer acht of tien coffeeshops bij komen. Dat zal dan niet op de huidige plek zijn, en hangt ook af van de ontwikkeling van de drukte in de stad. De coffeeshop-eigenaren die nu hun zaak moeten sluiten zouden wat de burgemeester betreft dan als eerste in aanmerking moeten komen om een nieuwe aanvraag te doen.