Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Vijfde editie Amsterdam Light Festival begint morgen: 'De eenvoud maakt het juist mooi'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 november 2016, 17.53 uur

Voor het vijfde jaar op rij start morgen het Amsterdam Light Festival. Dit keer is het thema Amsterdam. Kunstenaars van over de hele wereld werd de vraag gesteld wat zij van de stad vinden.

'Het lijkt driedimensionaal werk, maar het is eigenlijk tweedimensionaal. Het is eigenlijk heel simpel, de eenvoud maakt het juist mooi', aldus festivaldirecteur Raymond Borsboom tijdens een rondvaart door de grachten. 

Lees ook: Amsterdam Light Festival trekt 850.000 bezoekers

Over het festival zelf vertelt Borsboom: 'Het is een festival voor de Amsterdammers, door de Amsterdammers. Het is heel laagdrempelig. We willen lichtkunsten laten zien wat gewoon vrij toegankelijk is. Je kan met je eigen bootje, je kan er langs fietsen, wandelen maar ook gewoon een kaartje kopen bij een rederij.'

Meer dan 500 kunstenaars van over de hele wereld hadden zich aangemeld. Robin is hiervan uitgekozen. 'Dit is een beetje hoe wij, nou ik, Amsterdam door de eeuwen heen heb beleefd. Het gaat over vroeger, het hedendaagse en het toekomstbeeld.'

De organisatie is hard bezig om alles op tijd af te krijgen voor de opening morgen om 17.00 uur. Het festival duurt tot en met 17 januari.