Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam krijgt vondelingenkamer in particuliere woning

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 december 2016, 18.39 uur

Verschillende steden hebben er al één, maar nu krijgt ook Amsterdam een vondelingenkamer. Moeders in nood kunnen hun kindje daar anoniem achterlaten.

De kamer komt in een particuliere woning in Zuidoost, maar waar en bij wie wil de Stichting Berschemde Wieg nog niet kwijt. 'Dat maken we pas kort voordat de kamer opengaat bekend. Ook om te voorkomen dat vrouwen horen dat de vondelingenkamer op een bepaalde plek geopend wordt en daar hun baby al wegbrengen voordat de accommodatie helemaal draait', legt Kitty Nusteling van de stichting uit.

Lees meer: Teeven doet voorlopig niks tegen vondelingenkamer

Er wordt al veel langer voor een plek in de stad gepleit waar een moeder anoniem haar kind kan afstaan. Dat juist in Amsterdam zo'n plek hard nodig is, blijkt wel uit het verleden. In 2000 werd er in de Jordaan in een boodschappentas een babylijkje gevonden. Drie jaar, in 2003, werd een te vondeling gelegde baby gevonden op CS. 10 dagen hierna was het weer raak in de stad.

Dit jaar nog werd een dode baby gevonden bij de Sloterplas. Maar bekendste voorbeeld is misschien wel de baby, die in 2014 in een vuilcontainer werd gedumpt. Dankzij een waakzame buurtgenoot, die gehuil hoorde, werd het meisje ternauwernood gered.

Lees ook: Pasgeboren baby in ondergrondse container gedumpt

Met de nieuwe vondelingenkamer hoopt de stichting dit soort drama's in de toekomst te voorkomen. 'Het is heel belangrijk dat er in Amsterdam ook een vondelingenkamer komt, omdat er een hele grote groep kwetsbare zwangeren is in de stad. Het is de hoofdstad van Nederland en er zijn heel veel vrouwen die niet naar de hulpverlening kunnen, durven of willen gaan en die juist via een anonieme ingang contact met ons opnemen. Daarom zijn we heel blij dat we nu ook hier in Amsterdam een kamer gaan openen', besluit Nusteling.