Start van hoofdcontent

Stad

nl

Burgemeester stelt team in tegen overlast binnenstad: 'Bewoners gaan het verschil zien'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 december 2016, 12.23 uur

Het speciale team dat moet optreden tegen de toenemende overlast in de binnenstaat, bestaat uit 140 handhavers. De politie levert zeventig handhavers, de andere zeventig komen vanuit de gemeente. Het team opereert vanaf de Nieuwmarkt in het Wallengebied. Sinds deze maand is het actief.

Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan vandaag aan de gemeenteraad gemeld. Het team moet de leefbaarheid verbeteren en de criminaliteit tegengaan en richt zich vooral op zakkenrollers, drugsdealers en straatrovers.

Op dit moment is alleen het Wallengebied aangewezen als drugsoverlastgebied (DOG). In de rest van de stad worden overlastplegers aangepakt met de zogeheten overlastwet. Op dit moment wordt onderzocht of het drugsoverlastgebied uitgebreid kan worden naar meer delen in de stad.

Dealers die betrapt worden in de zogenaamde DOGs kunnen een verblijfsverbod van drie tot zes maanden krijgen.

Niet berekend op 17 miljoen
Ook moet de teams iets gaan doen aan de overlast door de extreme toeristendrukte in het centrum. Binnen de komende zes maanden wil de stad de overlast flink terugdringen die bewoners en ondernemers dagelijks voelen. 'De bewoners gaan het verschil zien op straat', aldus een woordvoerder van de burgemeester.

Volgens Van der Laan is extreme overlast geen incident meer. Maar het doet zich in sommige gebieden het hele jaar door voor, waarop de politie onvoldoende is berekend. 'De huidige politiecapaciteit is gebaseerd op 800.000 inwoners, waarbij onvoldoende rekening is gehouden met 17 miljoen bezoekers', aldus Van der Laan.