Start van hoofdcontent

Stad

nl

Café Nol bestaat 50 jaar: 'Het café is als de kerk'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 december 2016, 17.27 uur

Café Nol, het beroemdste café van de Amsterdamse Jordaan, bestaat 50 jaar. Hoewel de Jordaan allang niet meer de volksbuurt is van weleer, lijkt op sommige plekken de de tijd nog stil te staan.

En dat geldt zeker voor Café Nol. Met ouderwetse gordijntjes, kroonluchters en andere tierelantijntjes voelt het café als een huiskamer. Maandag is er een groot jubileumfeest in Paradiso. 

'Nol is gewoon een fantastisch, prachtig café. Dat het voor elkaar heeft gekregen het gevoel van Jordanese stijl, warmte en gezelligheid vast te houden. Dat is café Nol', zegt eigenaresse Anne-Marie Grijzenhout. Op de Hollandse meezingers dansen stamgasten gezellig met boeren en buitenlui. Daarbij al dertig jaar liefdevol verzorgd door barvrouw Willeke, zolang je je maar gedraagt.

Verandering
Maar in al die jaren is er wel iets veranderd. 'Je mag bij ons niet aan de lampen zitten. Dus als je er een tik tegenaan geeft, dan wordt er gezegd: niet doen. Dan was het vroeger: "Wat kosten al die lampen dan! Dan koop ik ze allemaal!" Nu is het dat je je omdraait en dan geven ze nog een tikkie. Dat is wel een mentaliteitsverandering van toen en nu', zegt Willeke. 

Stamgasten
Het café kent ook vele stamgasten die er vaak al jaren komen: 'Café Nol is als de kerk, is als Hazes met het standbeeld, dat is café Nol ook.' Henk Westerink is al twintig jaar gastheer en portier. Daarbij let hij vooral goed op het binnenkomend publiek: 'Hoe mensen binnenkomen, of hoe ze bewegen op straat. Of ze bijdehand doen buiten.'

Maandag is het grote jubileumfeest in een uitverkocht Paradiso. Onder andere Peter Beense en Willeke Alberti zijn dan van de partij.