Start van hoofdcontent

video

nl

Vluchtelingen We Are Here bezetten kantoorpand Hoogte Kadijk

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 december 2016, 00.30 uur

Vluchtelingen van de actiegroep We Are Here hebben vanavond een kantoorpand aan de Hoogte Kadijk in het centrum bezet. Het gaat om het voormalige kantoor van de Voedsel- en Warenautoriteit.

Het pand werd ruim een jaar geleden door minister Blok op een lijst gezet waar vluchtelingen met een verblijfsvergunning hun intrek konden nemen. Volgens de groep heeft de eigenaar van het pand antikrakers in het gebouw toegelaten. Een van de vijf bewoners zou er inmiddels al drieënhalf jaar wonen. Het aantal tijdelijke bewoners zou zijn teruggebracht naar vijf.

'Met deze bezetting willen de afgewezen vluchtelingen van Wij Zijn Hier de bestemming van het pand realiseren door er, eventueel samen met de huidige bewoners, te gaan wonen. Dit in de hoop dat een echte oplossing voor de komende verkiezingen kan worden bereikt', aldus de actiegroep.

'Afgekeurd' 
Een van de bewoners van het pand laat weten dat het gebouw is afgekeurd. Het pand is na inspectie van de lijst van de minister gehaald. 'We wonen hier nu al vier jaar. Er wonen hier nog maar vijf mensen, omdat het pand niet voldoet aan gestelde eisen. Deze vluchtelingen worden door een stel krakers misbruikt. Ze hebben onder meer onze voordeur vernield.'

De politie is inmiddels ter plaatse. Drie weken geleden kraakten de vluchtelingen een kantoorpand in Zuidoost.

Lees ook: Uitgeprocedeerde asielzoekers We Are Here precies vier jaar op zwerftocht