Start van hoofdcontent

Stad

nl

Conclusie onderzoek: kabelbaan over het IJ helemaal zo gek niet

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 december 2016, 11.51 uur

Een kabelbaan over het IJ zou wel degelijk een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van verkeersstromen tussen Noord, West en Oost.

Dat is de conclusie van ingenieursbureau Arcadis na een verkennend onderzoek. De gemeenteraad schoot het idee eerder dan wel af. Stadsdelen Noord, Oost en West wilden het een kans geven en hielpen initiatiefnemers Bas Dekker Willem Wessels het onderzoek te bekostigen. 

Lees ook: Noorderlingen sceptisch over bruggen: 'Er klopt niets van'

Er werden twee trajecten onderzocht: de IJbaan West van de NDSM-werf in Noord naar de Houthavens en de IJbaan Oost van het KNSM-eiland naar Noord. Prijskaartje per kabelbaan: zo'n 50 miljoen euro. Daarmee zouden 5.500 mensen per uur vervoerd kunnen worden. Iedere veertig seconden zou er een cabine met 35 personen moeten vertrekken. 

'Goedkoper dan de metro'
'Fietsen, rolstoelen en kinderwagens kunnen meegenomen worden. Het geheel wordt elektrisch aangedreven dus er is geen uitstoot van CO2 of fijnstof', stelt het onderzoek. 'Het is goedkoper dan de aanleg van een metro of tram en bovendien sneller te realiseren. Stations en masten kosten weinig ruimte en zijn goed te integreren n bestaande en nieuwe gebouwen.'

De gemeente leek vorig jaar wel wat te zien in de kabelbaanplannen maar lijkt toch de voorkeur te geven aan extra onderzoek naar bruggen, tunnels en extra pontverbindingen. Mogelijk wordt er volgend jaar zomer een beslissing genomen.