Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Van der Sar over prijsstijgingen: Nodig voor topvoetbal

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 december 2016, 16.24 uur

In maart 2015 was het plots onrustig onder een groot deel van de Ajax-supporters na berichten over forse prijsstijgingen voor seizoenskaarten. Anderhalf jaar later neemt Ajax-directeur Edwin van der Sar nog eens de tijd om het nog eens toe te lichten.

De prijsstijging had betrekking op vakken in de eerste ring tegenover de eretribune, aan de oostkant van het stadion. 'Het ging om zo'n 8000 kaarten, we kijken continu hoe de verdeling is in het stadion (...) We vonden dat de verhouding tussen prijs en kwaliteit mank liep', zegt Van der Sar. De verhogingen in vier vakken rond de middenlijn sprong het meest in het oog, Ajax wilde de prijs verhogen met 243 euro naar 750 euro. 

De verhoging werd na protesten teruggedraaid, de prijs ging uiteindelijk gefaseerd omhoog naar 630 euro. Korting voor kinderen geeft Ajax niet dus vader en zoon betalen nu 74 euro per wedstrijd. En daarmee kan het zich vergelijken met de Europese top:

abc5media_image_1

Lees ook: [Video] Ajax-supporters zeggen seizoenskaart op na prijsverhoging

Van der Sar: 'Dat vind ik niet vreemd. (...) Wij zijn met Ajax bezig. Wij proberen een begroting te maken zodat we met zijn allen topvoetbal kunnen zien en kunnen waarderen. Sommige maatregelen zijn dan nodig.' Overigens had de verhoging geen stijging in de omzet uit seizoenskaarten als gevolg, op die post kwam er afgelopen seizoen 400.000 euro minder binnen. 

'Maar we hebben geen indexering op de prijzen van andere kaarten toegepast', verdedigt Van der Sar. 'Er werd gedaan alsof iedereen vijftig procent meer moest betalen, dan krijg je de publieke perceptie tegen. Soms maak je een goede beslissing, soms een beslissing die minder leuk wordt gevonden. Voor iedereen doe je je best. Niet iedereen kan blij zijn met je.'

AT5 sprak deze week uitgebreid met Ajax-directeur Edwin van der Sar. Dit interview wordt de komende dagen in delen gepubliceerd op AT5.nl/ajax.