Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Oppositie heeft 'vernietigende kritiek' op Airbnb-deal van gemeente

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 14 december 2016, 22.45 uur

De oppositie heeft vernietigende kritiek op de Airbnb-deal die de gemeente onlangs sloot. In de toekomst zal de site zelf illegale verhuurders verwijderen en informatie over huisjesmelkers sneller met de gemeente delen.

Maar volgens de oppositie zijn afspraken niet goed vastgelegd en bovendien makkelijk te omzeilen.

Volgens wethouder Ivens is de overeenkomst tussen de gemeente en Airbnb 'uniek'.  Zo gaat Airbnb advertenties met woningen die vaker dan zestig dagen verhuurd worden van de site halen. Maar volgens de oppositie is dit allemaal gemakkelijk te omzeilen door het aanmaken van een ander profiel.

Nu wil GroenLinks dat woningen een vast verhuurnummer krijgen waardoor ze niet op meerdere verhuursites opnieuw kunnen opduiken. Jorrit Nuijens, raadslid bij GroenLinks: 'De gemeente kan morgen gewoon elk huis nummeren, koppel die nummers aan profielen en maak afspraken met Airbnb. Dat is nog niet gebeurd...'

Maar er kwam ook steun voor de deal. Coalitiepartijen D66 en VVD reageren voorzichtig optimistisch en Ivens' eigen SP is ronduit enthousiast. SP'er Erik Flentge: 'Wat ik zie, is dat de multinational zich voegt naar Amsterdamse wensen en afspraken'. De Partij voor de Dieren denkt daar anders over. 'Als ik aan de andere kant van de tafel had gezeten, was ik lachend mijn vliegtuig ingestapt.'

Wethouder Ivens erkent wel dat het effect van de afspraken in de praktijk nog moet blijken. Ook hij geeft toe dat de overlast niet '123 gaat verdwijnen'.