Start van hoofdcontent

Stad

nl

Leden NVU vandaag voor rechter voor beledigen Joden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 december 2016, 11.53 uur

Vier leden van de rechts-extremistische beweging Nederlandse Volks Unie (NVU) moeten zich vandaag voor de rechter verantwoorden. Het viertal werd tijdens een demonstratie bij de Stopera op 12 maart opgepakt.

De vier zijn tussen de 28 en 42 jaar oud. Volgens het Openbaar Ministerie hebben ze Joden beledigd tijdens de betoging. Ze demonstreerden tegen 'links fascisme en geweld'. Tijdens de betoging toen werden meerdere mensen opgepakt.

De arrestanten die vandaag voor de rechter staan hadden in maart vlaggen bij zich van Combat 18, een splintergroep met een neonazistische achtergrond die in verband staat met geweld. In de naam staat '18' voor AH, de initialen van Adolf Hitler, schrijft Het Parool.

De 28-jarige Tom B. uit Hulst (Zeeland) bracht bij aankomst bij de Stopera de Hitlergroet. Hij wordt daar vandaag voor vervolgd. Twee anderen uit dezelfde plaats hadden stickers op hun jas met een afbeelding van een grote neus met een streep erdoor, doelend op Joden.

Ook de beruchte neonazi Mike B. was van de partij. Hij had een spandoek met de tekst 'Whatever it takes' bij zich. NVU-leider Constant Kusters zegt dat de vier leden zijn geroyeerd.