Start van hoofdcontent

Stad

nl

Straatkunstproject met lege schoenen vraagt aandacht voor eenzaamheid

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 december 2016, 23.27 uur

Hoe voelt het om iemand te zijn die eenzaam is of met wie het niet goed gaat? Dat is waar het om draait in het nieuwe straatkunstproject 'One minute in my shoes'. Op verschillende plekken in de stad kun je de komende tijd schoenen tegenkomen waar een telefoonnummer in staat. Als je dat nummer draait, hoor je het verhaal van iemand die eenzaam is.

Op tweehonderd plekken in de stad, zowel binnen als buiten, zijn de schoenen te zien. Anita Hubner is een van de deelnemers aan het project. Als je het nummer in haar schoen belt, hoor je hoe eenzaam zij zich voelde toen zij ruim twintig jaar geleden voor het eerst opgenomen moest worden in een psychiatrische instelling.

Hubner: 'Het uitte zich uiteindelijk op zijn ergst in dat ik bijvoorbeeld dacht dat ik met Kurt Cobain (zanger Nirvana red.) kon praten, die had net zelfmoord gepleegd. Dat was toen heel erg in het nieuws. Op de een of andere manier in de aanloop naar mijn psychose was ik er van overtuigd dat ik met hem kon praten.'

Onzichtbare problemen
In die tijd daarna voelde ze zich zo onbegrepen door de hulpverleners en haar omgeving, dat het voor haar de meest eenzame tijd uit haar leven was. In het project is ook veel aandacht voor zogenoemde onzichtbare problemen. 

'Er zit iemand tussen die heel veel geld aan het verdienen was en heel veel carriere maakte. Zijn kinderen wilde hij naar Harvard sturen. Uiteindelijk ging zijn vrouw bij hem weg, is hij gaan zwerven en raakte hij aan de drugs. Hij raakte alles kwijt', legt initiatiefnemer Saskia Stolz uit.

Voicemail
Anita hoopt dat jonge mensen die zelf ook psychische problemen hebben, steun hebben aan haar bericht. Wie net nummer belt, kan ook een voicemail achter laten. De berichten komen dan terecht bij diegenen die het verhaal verteld hebben.

De schoenen staan onder andere in de Openbare Bibliotheek, voor en in het Eye, voor Pakhuis de Zwijger. bij Vondel CS, voor het stadsdeelkantoor in Oost en in De Balie.