Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onrust om bomenkap in Duivendrecht: 'Zo radicaal, dat snap ik echt niet'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 december 2016, 01.59 uur

Bewoners van Duivendrecht zijn boos over de kap van zo'n vijftien bomen. Ze zeggen niet goed geïnformeerd te zijn en vinden het aantal gekapte bomen veel te hoog.

Er lag nogal wat achterstallig onderhoud op bomengebied, zo zegt de gemeente Ouder-Amstel. Vandaar dat in een keer de stervende of al dode bomen zijn verwijderd en gezonde zijn gesnoeid. 'Dat vind ik heel jammer, want wij mensen hebben gewoon de natuur nodig', stelt bewoner Joan.

Volgens verantwoordelijk wethouder Jacqueline de Maa is het kappen van de bomen volgens de procedure gebeurd, er zijn namelijk kapvergunningen aangevraagd en die gehonoreerd. Bewoners hadden dat kunnen zien op een lijst die gepubliceerd is in een weekblad, maar zij hebben geen bezwaar gemaakt.

Duidelijker formuleren
De bewoners zeggen dat de lijst niet duidelijk is, de wethouder belooft daar wat aan te doen. 'We kunnen er inderdaad nog wel even naar kijken of we hoe we het bij een volgende publicatie iets duidelijker formuleren en dat we ook duidelijk aangeven waarom er werkzaamheden zijn.'

Toch is het verduidelijken van de procedure voor Joan niet genoeg. 'Ik snap best dat als er bomen scheef staan dat ze op een gegeven moment gekapt moeten worden of dat er een andere oplossing gezocht moet worden. Maar zo radicaal, dat snap ik echt niet. De bomen bieden ons zuurstof.'