Start van hoofdcontent

Stad

nl

College: situatie lijn 51 binnenkort iets beter

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 december 2016, 00.09 uur

De gemeente verwacht dat de situatie rondom tramlijn 51 binnenkort iets zal verbeteren. De lijn is berucht vanwege de hoge uitval van metro's. Reizigers staan regelmatig opgepropt in de voertuigen, vaak omdat er maar één metrostel wordt ingezet.

Het college schrijft na schriftelijke vragen van D66 dat het bekend is met het materieeltekort op de lijn. Volgens het college komt dit onder meer omdat het GVB een zeer beperkte technische reserve heeft voor de Amstelveenlijnvoertuigen. Bijna alle voertuigen moeten daardoor in de spits worden ingezet.

Lees ook: Overvolle en achterstallige metro 51 al jaren zorgenkindje

Tevens kunnen diverse voertuigen niet worden ingezet, vanwege de inbouw van een nieuw beveiligingssysteem en staan er drie metrostellen aan de kant voor reparatie. Twee hiervan zijn binnenkort weer klaar voor gebruik.

Lees ook: Problemen lijn 51 pas in 2020 verholpen: 'Ze willen toch mensen uit de auto hebben?'

Omdat het vaak misgaat bij het omschakelen van de derde rail naar de bovenleiding en andersom, heeft het GVB permanent een monteur op station Zuid stand-by staan om die problemen te verhelpen. Vanaf het nieuwe jaar krijgt de verkeersleiding van het GVB er een technisch adviseur bij, die direct technisch advies kan geven bij acute storingen.