Stad

NL
V

Ook applaus voor Beatrix in Bijlmer

8 mei 2009, 13.19 uur · Aangepast 11 mei 2009, 11.28 uur

Koningin Beatrix heeft zich zaterdag bij de opening van de kunstmanifestatie 'Open Source Amsterdam' in Zuidoost weer als vanouds tussen de mensen begeven.

Zij bekeek een deel van de zestien kunstwerken die in de openbare ruimte staan opgesteld langs de 3 kilometer lange route tussen de stations Bijlmer-ArenA en Kraaiennest.

Applaus
De koningin praatte onderweg met kunstenaars. Op sommige momenten werd ze omringd door tientallen buurtbewoners. Zij applaudiseerden voor haar en maakten foto's. Een keer poseerde de koningin zelfs met enkele mensen. Ook nam de vorstin enkele malen bloemen in ontvangst van omstanders.

Staande ovatie
Eerder op de ochtend was er een programma met toespraken en optredens. Toen de koningin daar arriveerde, kreeg ze een staande ovatie. "Het feit dat u hier bent na een turbulente en emotionele week, is hartverwarmend," zei Willem Kwekkeboom, die de manifestatie heeft georganiseerd.

Noodverordening
Tijdens het bezoek van de vorstin was in het gebied rond de manifestatie een noodverordening van kracht. Dit hield onder meer in dat de politie mensen mocht fouilleren. Ook tijdens andere recente bezoeken van de koningin aan Amsterdam waren zulke verordeningen van kracht in verband met de aanslag in Apeldoorn. Volgens de politie deden zich geen bijzonderheden voor.

Kunstwerken

Van 9 mei tot en met 11 juli vormen zestien kunstwerken, uit binnen- en buitenland, een drie kilometer lange kunstroute tussen NS station Bijlmer-ArenA en metrostation Kraaiennest.