Start van hoofdcontent

Cultuur

NL
V

Baas Holland Festival vertrekt naar Parijs

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 januari 2017, 20.46 uur

De artistiek directeur van het Holland Festival, Ruth Mackenzie, vertrekt na de editie van 2018 naar Parijs. De Britse wordt dan artistiek directeur van het Théâtre du Châtelet in de Franse hoofdstad.

Martijn Sanders, voorzitter van de Raad van Toezicht van het festival, snapt het wel: ,,Wij hebben alle begrip dat zij een fulltime baan accepteert in een van de vooraanstaande Parijse theaters. Zij heeft inmiddels twee mooie Holland Festivaledities samengesteld en wij hebben er alle vertrouwen in dat zij dit ook voor 2017 en 2018 doet.” Het Holland Festival heeft dit jaar plaats van 3 tot en met 25 juni.

Mackenzie heeft al flink zin in de nieuwe uitdaging. ,,Het Théâtre du Châtelet heeft de zelfde vernieuwingstraditie als het Holland Festival en biedt de mogelijkheid voor grote voorstellingen met internationale kunstenaars.''

Ze volgt Jean-Luc Choplin op, die na het lopende seizoen opstapt. Zijn vertrek valt volgens de Franse krant Le Monde samen met een stevige renovatie, die tot begin 2019 zal duren.

Het monumentale Parijse theater bestaat al zo'n anderhalve eeuw en bood onderdak aan tal van zeer bijzondere gebeurtenissen, zoals de presentatie van Serge Diaghilev's roemruchte Ballets Russes .