Start van hoofdcontent

Stad

nl

OM eist vier jaar cel voor ophangen van camera's in badkamers van studentenhuizen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 januari 2017, 19.47 uur

Vier jaar cel hoorde de 54-jarige Teunis O. vandaag tegen zich eisen. Hij stond voor de rechter omdat hij maandenlang camera's had opgehangen in badkamers van studentenhuizen.

Van de zes studenten die er woonden, maakte O. stiekem opnames. Ook pleegde hij ontucht met een 19-jarige toen hij in zeer diepe slaap was. Het slachtoffer woonde in één van de studentenhuizen aan het Andreasplein en de Albert Cuypstraat, waar Teunis O. kamers verhuurde. In de badkamers bleek hij camera's te hebben hangen. Hij filmde er een klein jaar lang en maakte honderden video's.

Op de video's zijn zo'n twintig personen te zien, zes van hen deden aangifte. De impact is enorm, stelt Richard Korver, de advocaat van het slachtoffer dat ook in zijn slaap is aangerand: 'Als je in je eigen woning, je eigen bed, je eigen badkamer, je niet meer veilig voelt en denkt van ''zou ik hier worden gefilmd? Zou ik worden gedrogeerd? Of gaat er iemand aan mij zitten als ik slaap?'' dat is het meest basale veiligheidsgevoel dat je hebt. Dat is dus heel ernstig.'

Een aantal van de slachtoffers lazen tijdens de zitting zelf verklaringen voor. 'Dat is natuurlijk emotionerend. Maar hij vindt het ook belangrijk uw kijkers zich realiseren dat het niet perse in orde is als je een kamer huurt. Kijk dus goed rond', aldus Korver.

Teunis O. kwam zelf ook veelvuldig aan het woord tijdens de rechtszaak. Hij bood excuus aan en drukte de slachtoffers op het hart dat het materiaal nooit is verspreid. Ook zegt hij zich nu pas echt bewust te zijn van de impact van zijn daden. Toch ging hij door met video's maken, zelfs toen er al een inval was gedaan.

Over twee weken volgt de uitspraak.