Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Website OLVG West niet beveiligd'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 januari 2017, 09.10 uur · Foto: Wikimedia

De website van het OLVG West, voorheen het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, zou niet beveiligd zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Women in Cybersecurity (WICS), het Nederlandse netwerk van vrouwen die werkzaam zijn in de computerbeveiliging.

Dat meldt Trouw vanochtend. WICS onderzocht 97 ziekenhuiswebsites. Daarvan bleek er ruim een derde slecht beveiligd te zijn en ontbreekt er bij een kwart van de sites zelfs helemaal een beveiligde verbinding.

Het OLVG West erkent in de krant dat de beveiliging een zwak punt is, maar zegt dat op het moment dat de site werd gebouwd zo'n versleuteling nog niet standaard was. WICS heeft melding gemaakt bij de privacywaakhond van de veiligheidsbevindingen.

Een beveiligde verbinding, te herkennen aan de letters https in het webadres en een groen slotje linksboven aan de pagina, zorgt ervoor dat hackers geen gegevens kunnen onderscheppen. Alle data worden versleuteld verstuurd. Versleuteling is verplicht als een website 'bijzondere persoonsgegevens', zoals iemands gezondheid, bewaart.