Start van hoofdcontent

Stad

nl

30 m2, geen zonlicht maar wel in hartje Amsterdam: 275.000 euro

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 januari 2017, 18.23 uur

Je moet het niet erg vinden om midden in de drukte van de Kalverstraat en het Spui te wonen. Zonlicht in je huis moet geen pré zijn en o ja, je moet er 275.000 euro voor over hebben.

Een advertentie op Funda voor een souterrainwoning in de Voetboogstraat trok deze week de aandacht op social media. De 'postzegel' is nog geen 30 m2 groot en dus betaal je een slordige 10.000 per vierkante meter voor dit huis. 'Uitgaande van een wc van vier vierkantie meter, zit je op een pot van 40.000 euro', rekent financieel expert Erik Rezelman voor.

'Ik zou het niet kopen, het is te duur. In een kelder nota bene', zegt Rezelman. 'En als het regent, staat het hier blank volgens de buren.' De advertentie prijst de 'Italiaanse architectuur', het wordt gestoffeerd en gemeubileerd opgeleverd (inclusief romantische loveseat en ander designmeubels).

Lees ook: Verkopers aan de macht: Wilford maakte ton winst op huis van 54 m2

Gekte duurt voort
'Het is dan wel een kelder maar het is wél een opgeknapte kelder', lacht een buurtbewoner. Een blik op Funda leert dat er wel meer van dit soort kleinere maar erg dure woningen zijn. Rezelman: 'De rente is laag, mensen hebben geld. Chinezen hebben geld en iedereen wil in Amsterdam wonen. Er komen elk jaar 10.000 mensen bij in de stad en er zijn 6.000 huizen beschikbaar en dan krijg je dit soort gekte.' 

De verkoper van de woning in de Voetboogstraat lijkt daar op in te spelen, maar zonder succes dus. De advertentie staat al langer dan zes maanden op Funda, en de oorspronkelijke prijs was een stuk lager: €235.000. We wachten af.

Lees ook: AT5 Dossier: Totale gekte op de huizenmarkt