Start van hoofdcontent

Stad

nl

Thejo's Bloemen mag voorlopig door op Westermarkt

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 januari 2017, 00.08 uur

Jolanda mag voorlopig verder met haar bloemenstal op de Westermarkt. Zij dreigde te moeten stoppen met haar Thejo's Bloemen na gesteggel met het stadsdeel over de vergunning.

De geliefde stal dreigt door door de problemen weg te moeten van de vaste stek. Maar een hoop Amsterdammers zien een verhuizing niet zitten. Tienduizenden handtekeningen werden er opgehaald en de bestuurscommissie van het stadsdeel zegde toe zich over de kwestie te buigen. 

Vandaag heeft het stadsdeel besloten voorlopig niet te handhaven, er zal overlegd worden met de gemeente over een nieuw besluit. Dat betekent dat Jolanda voorlopig door kan gaan.   

Enorm populair in de buurt
Al jaren is de bloemenkraam van Jolanda enorm geliefd in de buurt. De eerste twaalf jaar runde ze Thejo's Bloemen met haar man, zo vertelt ze donderdagochtend. 'Op een gegeven moment was daar de dag dat mijn man overleed, toen hadden buurtbewoners de hele bloemenstal in zwart doek omwikkeld. Heb op de crematie gezegd er 200% voor te gaan om het voort te zetten.'

Het harde werken betaalde zich uit, tot een paar maanden terug. Ze pachtte de vergunning voor de stal al die jaren namelijk van een buurman. Toen hij ook overleed wilden ambtenaren bij het stadsdeel de vergunning niet op Jolanda's naam zetten. Of Jolanda er nu 17 jaar werkt of niet. 'Nu mag ik tot de kerst nog blijven, en daarna moet ik weg', vertelde ze vorige maand nog.

@AT5 Mededeling in AB @020centrum zojuist door @OranjeBoudewijn. Handhaving blijft voorlopig opgeschort, overleg met B&W voor nieuw besluit.

— Raphaël van Kraaij (@VanKraaij) January 10, 2017