Start van hoofdcontent

Stad

nl

Monumentaal Naco-Huisje wordt gerenoveerd voor terugkomst naar Amsterdam

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 januari 2017, 18.55 uur

Het monumentale Naco-Huisje had jarenlang een plekje achter het centraal station, maar moest 12 jaar geleden wijken voor de bouw van de Noord/Zuidlijn. Het rijksmonument is toen tijdelijk naar Zaandam verplaatst, maar wordt nu gerenoveerd voor een terugkomst naar Amsterdam.

Het huisje werd in zijn gloriejaren gebruikt als verkooppunt van bootrederij Koppe. Maar tijdens de opslag in Zaandam heeft het heel wat te verduren gehad. De toekomst van het pand werd een aantal maanden terug dan ook nog 'kritiek' genoemd. Via een crowdfundactie van Stadsherstel wordt het nu opgeknapt.

'Dit is gewoon echt een stuk van de geschiedenis van Amsterdam. Het heeft natuurlijk zo'n mooie functie gehad aan het IJ met de verkoop van al die vervoersbewijzen. En de architect La Croix heeft ook elementen uit Amsterdamse School hierin verwerkt', vertelt Projectleider van Stadsherstel Gijs Hoen.

Het is de bedoeling dat het gebouw, dat in 1919 is ontworpen, er weer precies zo uit komt te zien als vroeger. Stadsherstel is met de gemeente in overleg over een nieuwe locatie en zoekt ook nog naar een nieuwe functie. Ideeën zijn bijvoorbeeld ticketverkoop of tentoonstellingen. Er zijn hiervoor al kandidaten, maar wie dit zijn wil Stadsherstel nog niet kwijt.