Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Handhaving welstandsregels binnenstad: 'levert maar bij een paar zaken gelazer op'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 januari 2017, 21.53 uur

Handhaving van onder andere de welstandsnota in het centrum gaat in bijna alle gevallen goed en zonder morren van de ondernemers, zegt Boudewijn Oranje van de bestuurscommissie in de Stelling van Amsterdam: 'Het gaat om een aantal gevallen die de pers halen en waar gelazer over is.'

Ophef en onbegrip is er nu bij de kroegen op de Zeedijk die een brief van het stadsdeel hebben ontvangen waarin staat dat sommige lichtgevende bierreclames moeten verdwijnen. Zoals ook de Amstel-borden van Proeflokaal de Ooievaar. 'Zonder die borden ben ik niet herkenbaar als horecabedrijf, maar ben ik gewoon een woonhuis', zegt uitbater Luuk Hose.

Ondernemersvereniging Amsterdam City hekelt vooral de manier waarop het stadsdeel handhaaft, de zogeheten integrale aanpak van straat tot straat. 'Je kunt als gemeente beter je capaciteit gebruiken om de gebieden aan te pakken waar het echt misgaat en dat is niet de Zeedijk, die juist ontzettend is opgeknapt', aldus voorzitter Willem Koster.

Boudewijn Oranje van het stadsdeel centrum is het daar niet mee eens. Volgens hem is het goed voor de ondernemers om in een keer te weten waar ze aan toe zijn. Als het in het bijzonder om de bierreclames op de Zeedijk gaat, blijken er toch mogelijkheden. 'Het mag wel! Maar niet te veel', reageert Oranje.

De hele discussie tussen de heren is hierboven te zien.