Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdammer van het Jaar Toon Borst verrast door winst: 'Nu gewoon weer doorgaan'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 januari 2017, 17.55 uur

Gisteren werd Toon Borst, ook wel bekend als De Muntenman, Amsterdammer van het Jaar 2016. 'Ik was een beetje verrast. Nu gewoon weer doorgaan', reageert de kersverse winnaar vandaag.

Toon zamelt al vijftien jaar geld in voor het goede doel. Z'n 30 uur per week gaat hij de hele stad door om maar zoveel mogelijk geld binnen te harken. En dat allemaal vrijwillig. Gisteravond volgde de beloning: Toon mag zich vanaf nu Amsterdammer van het jaar noemen. 'Nu alleen een aparte situatie met mijn klompen aan. Ik had vorige week voor de grap gezegd: ik ga volgende week echt een keer naast mijn schoenen lopen', grapt Toon. 

Lees ook: Toon 'De Muntenman' Borst is Amsterdammer van het Jaar

De Amsterdammer van het Jaar verzamelt muntjes van over de hele wereld. Deze verkoopt hij of wisselt hij in. De opbrengst gaat volledig naar het goede doel. En aan muntjes geen gebrek vandaag. 'Dit is een dollar, dit is Turks, dat levert 4,25 per kilo op', somt Borst op. Voorlopig gaat hij ook nog wel even door: 'Veertien jaar plus 360 dagen. Ja, ik sta hier zeker nog vijftien jaar.'