Start van hoofdcontent

Stad

nl

Man met kalasjnikov in badkuip: Wapenhandelaar? Of verzamelaar?

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 januari 2017, 18.49 uur

Wapenleveranciers van de onderwereld of liefhebbers? Vandaag is een grote rechtszaak begonnen die draait om de handel in vuurwapens.

Het Openbaar Ministerie ziet in vijf mannen een criminele organisatie die zich toespitste op het leveren van vuurwapens. Het onderzoek naar de groep kwam op gang in de nasleep van de liquidaties in de Staatsliedenbuurt. 

In dat onderzoek werd een woning doorzocht. Hier werd, onder meer, een koffer gevonden met twee automatische wapens en een patroonhouder er in. Op deze patroonhouder zat een dna-spoor van Willem H. En toen die vervolgens werd afgeluisterd, hoorde justitie hoe er 'een langwerpig voorwerp in een badkuip verstopt moest worden'.

De politie valt het huis van H. aan de Wittenburgerkade binnen. In de badkuip vinden ze een kalasjnikov. Maar, zo stelt H's advocaat, dat maakt hem nog geen wapenleverancier. 'Die lag daar gewoon. Je mag 'm niet hebben, dat is juist, maar hij verzamelt wapens. De een doet dit zus, de ander zo. En zo zijn er nog wel meer vragen.'

Liquidaties
Naast H. zouden er nog vier mannen bij de wapenleveranties betrokken zijn. Ze spraken, volgens Justitie, vaak af in het inmiddels gesloten café Wampie. Maar dát de wapens ook daadwerkelijk voor liquidaties zijn gebruikt, dat kan Justitie niet. 'Op dit moment vervolgen we ze alleen voor het zijn van een criminele organisatie met als oogmerk grootschalige wapenhandel', aldus een woordvoerder.