112

NL
V

VVD eist opheldering over verdwenen politie-uniformen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 januari 2017, 19.44 uur

De VVD heeft aan het college vragen gesteld over de 41 politie-uniformen die vorig jaar tijdens de bezorging zijn verdwenen.

Dit weekend deed bij AT5 een agent die gestopt is bij de politie zijn verhaal. 'Toen kwam ik thuis en toen stond er een pakketje voor m'n deur, in een open portiek. Dat bleek van mijn vorige werkgever te zijn: de politie-eenheid Amsterdam', vertelde de voormalig agent, die anoniem wil blijven. In het pakket bleken delen van een politie-uniform te zitten, een pakketje dus dat hij helemaal niet had mogen ontvangen.

Lees ook: In portiek of onder de vuilnisbak: bezorging uniformen is 'beschamend'

Volgens Fred Driessen van politiebond ANPV is het voorbeeld van de ex-agent, slechts het topje van de ijsberg. 'Er bereiken ons ook verhalen van collega's waar het gewoon voor de deur neergezet wordt, onder de vuilnisbak et cetera.' Maar het kan nog veel erger: zo zijn er agenten die hun uniform thuisbezorgd kregen door een Amsterdamse Top 600-crimineel.

De VVD eist nu opheldering van het college. 'Op welke wijze worden de bezorgers in kwestie gescreend op een eventueel crimineel verleden?', vraagt raadslid Yeşilgöz-Zegerius zich af. Ook wil ze weten of het college concrete maatregelen gaat nemen om ervoor te zorgen dat de distributie van politie-uniformen zo efficiënt en veilig mogelijk verloopt in Amsterdam.

Lees ook: Bestelbus Jamin overvallen door nepagenten

Daarnaast vraagt het raadslid of er (gewelds)incidenten zijn geweest in Amsterdam en/of de omliggende regio waarbij nepagenten betrokken waren. Eind vorig jaar werd een bestelbus van Jamin overvallen door personen die zich voordeden als agenten.