Stad

Onderzoek naar twee sterfgevallen tijdens stroomstoring

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 januari 2017, 22.11 uur

Inderinho Tew
Inderinho Tew

De gemeente gaat onderzoek doen naar twee gevallen waarbij een vrouw is overleden tijdens de stroomstoring van vanochtend.

De zoon van een 83-jarige vrouw probeerde 112 te bellen, maar kreeg geen contact met de meldkamer. Hij heeft daarop de huisartsenpost gebeld. De huisarts is meteen gaan rijden, maar de vrouw was overleden toen de arts arriveerde.

In het andere geval is een overleden vrouw aangetroffen in haar woning. Het vermoeden bestaat dat het overlijden het gevolg is van de uitval van de zuurstofvoorziening waar zij van afhankelijk was. Beide gevallen vonden plaats in Amsterdam.

Lees ook: 'Oorzaak stroomstoring mogelijk pas na weken bekend'

De meldkamer van de hulpdiensten was tijdens de stroomstoring korte tijd overbelast door de vele telefoontjes. Door deze drukte konden enkele tientallen meldingen niet direct worden beantwoord. Voor zover nu bekend ging het in negen gevallen om de meldkamer van de Ambulance. De melders zijn kort daarop teruggebeld en heeft eventuele inzet alsnog plaatsgevonden.

De gemeente wil met alle betrokken partijen uitzoeken in hoeverre er een verband is tussen de twee sterfgevallen en de stroomstoring. De gemeente heeft contact gezocht met de nabestaanden van beide overleden vrouwen.