Start van hoofdcontent

Stad

nl

Brandweermannen 'herkennen zich niet' in keiharde kritiek korpsleiding

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 januari 2017, 14.32 uur · Foto: Martin Damen

De OR van de brandweer herkent zich niet in het keiharde oordeel dat brandweercommandant Leen Schaap heeft geuit over de cultuur binnen de Amsterdamse brandweer.

De kritiek kwam afgelopen week naar buiten via een brief van burgemeester Van der Laan, die zijn oordeel baseerde op de bevindingen van de nieuwe brandweercommandant Leen Schaap. En dat oordeel loog er niet om.

Uitsluiting
Schaap lichtte de organisatie de afgelopen maanden door en kwam hierbij voor de nodige verrassingen te staan. 'Het sterke groepsgevoel op de kazernes kan leiden tot uitsluiting, discriminatie en soms intimidatie', schrijft Schaap aan de burgemeester. Bovendien zouden afspraken die in 2011 met de brandweer zijn gemaakt om meer woningen te controleren op brandveiligheid, een overgang naar ploegendiensten en de omvorming naar 'een moderne en flexibele brandweer' niet zijn nagekomen of mislukt. In sommige gevallen zouden afspraken zelfs opzettelijk niet zijn nagekomen.  

Lees ook: Hard oordeel over brandweer: 'Kazernes gebruikt als opslag voor boten, winterbanden en auto's'

Gesprek
De ondernemingsraad van de brandweer voelt zich overvallen door de kritiek. 'De OR herkent zich niet in het beeld dat in de brieven wordt geschetst en gaat graag in gesprek met de burgemeester en Leen Schaap', aldus OR-lid Barry Douma. De brandweermannen vinden het jammer dat ze de kritiek hebben moeten vernemen via de pers. Ze zullen een brief schrijven aan de korpsleiding om op de kritiek te reageren. 

Verbeterplan
Schaap, die overigens aangeeft 'grote waardering' voor het werk van de brandweer te hebben, heeft een plan opgesteld dat tot verbetering moet leiden. Vanaf begin dit jaar moeten alle privé-spullen uit de kazernes verdwenen zijn en oude afspraken moeten alsnog worden nagekomen. Het plan is, volgens de burgemeester, 'bondig en ambitieus.' Van der Laan stelt 'vertrouwen' te hebben in het vermogen van Schaap dit plan uit te voeren.