Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hollandsche Manege wil dat gemeente meebetaalt aan renovatie stallen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 januari 2017, 19.53 uur

De Hollandsche Manege aan de Overtoom moet zijn stallen verbouwen om de diervriendelijkheid te vergroten. Goede zaak natuurlijk, maar de manege moet wel zelf voor de kosten opdraaien, en dat vinden ze niet terecht.

De stallen in de manege zijn sinds 1 januari 2017 niet langer toegestaan en dus moet de manege op de schop. De stands, waar de paarden vast in staan, moeten worden omgebouwd tot boxen, waar ze niet vaststaan en een rondje kunnen lopen. De kosten voor de verbouwing van het monumentale pand komen echter uit op 30.000 tot 40.000 euro. De eigenaar van de manage wil dan ook dat de gemeente meebetaalt.

'We huren dit pand van de gemeente, dus we hebben aan onze huurbaas gevraagd of we ze mee kunnen helpen met de financiering. Daarvan geeft de afdeling Vastgoed aan dat ze dat niet willen en dat we het zelf moeten betalen. Alle sporten worden gesubsidieerd, maar de paardenhouderij daar doen ze heel ingewikkeld over. Dat begrijp ik niet', vertelt eigenaar Vincent Valk.

Sportverenigingen
Volgens de gemeente geldt de subsidieregeling alleen voor sportverenigingen en niet voor private sportorganisaties. Toch zal de verbouwing wel moeten plaatsvinden, zodat de paarden meer vrije ruimte krijgen. Hoewel Valk hoe dan ook de verbouwing in gang zal zetten, is hij bang voor de gevolgen als er geen financiële steun komt.

'Op het moment dat de prijzen omhoog gaan dan zijn er altijd mensen die moeten afhaken. Dat zijn vaak mensen die al onder aan de samenleving zitten. Wij hebben hier zo'n 350 kinderen rijden uit alle lagen van de bevolking, waarom moeten er dan altijd weer kinderen afvallen. Waarom? Dat is toch gewoon niet nodig.'