Start van hoofdcontent

Politiek

nl

PvdA-kiezers draaien: 'Omdat ze met de VVD hebben geregeerd'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 januari 2017, 18.51 uur

Driekwart van de Amsterdammers weet nog niet wat hij of zij bij de Tweede Kamerverkiezing op 15 maart aanstaande gaat stemmen.

De twijfelaars zijn vooral degenen die bij de vorige verkiezingen op VVD of PvdA stemden. 'Het zijn er in Amsterdam extra veel, die VVD of PvdA stemden', vertelt Jeroen Slot van de dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek. 'Juist bij die groep zitten erg veel mensen die nog niet weten op welke partij ze stemmen.'

Vooral bij de PvdA lopen de Amsterdamse kiezers weg. Slechts 60 procent blijft en 27 procent stemt anders. 13 procent weet het nog niet. 'Waarschijnlijk omdat ze met de VVD hebben geregeerd', vertelt een oud-PvdA-stemmer. 'Dat is niet zo best afgelopen voor ons.'

Lees ook: Peiling: 'Amsterdammers lopen niet warm voor Geert Wilders'

Verder doet de landelijk populaire PVV het minder goed. Weinig wisselende kiezers komen daar terecht. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. 'Ik ben niet dom, ik ben geen racist, maar ik stem op de PVV. Ontevredenheid', vertelt een marktkoopman.

Opvallend detail uit het onderzoek is verder nog dat meer dan de helft van de Amsterdammers nog niet weet wanneer de verkiezingen zijn.